Revalidatie

In onze praktijk bieden wij verschillende vormen van revalidatie aan.
De praktijk beschikt over een ruime aparte oefenzaal met moderne apparatuur waar u vlot kan revalideren.
Afhankelijk van de revalidatie die u nodig heeft, stellen wij voor u een individueel oefenschema op waarmee u zowel in de praktijk als thuis aan de slag kan.
De revalidatie kan ook pré-operatief reeds aangevat worden, zodat uw lichaam voor de geplande operatie al in een betere fysieke toestand is. Dit kan alleen maar zorgen voor een vlotter verloop van het herstel na de operatie.


Enkele voorbeelden:

 • Pré- en postoperatieve revalidatie
  vb. knie- en heupprothese, kruisbandoperaties, schouderingrepen, rugoperaties, ...

  Het goed slagen van een chirurgische ingreep gaat hand in hand met een gedoseerde en verstandig opgebouwde revalidatie. We trachten tijdens deze periode van intensieve therapie primair te werken op ontzwelling, pijndemping en herstel van mobiliteit. Verder bouwen we tijdens de therapie de spierkracht terug op en werken we aan de algemene conditie om zo snel mogelijk een goed functioneel resultaat te bekomen. 

 • Sportrevalidatie
  vb. peestendinopathie, spierscheur of -verrekking. peesruptuur, ligamentaire letsels ...
  Sportletsels kunnen ontstaan zowel door overbelasting en/of overtraining als door een plots trauma. Een operatieve ingreep kan soms nodig zijn om het letsel te herstellen en daarna is sportrevalidatie in de meeste gevallen noodzakelijk. Echter ook indien er geen ingreep nodig is voor een sportblessure, bewijst deze revalidatie zijn nut in een snel functioneel herstel van het letsel, met daarbij de nodige aandacht voor de preventie van recidieven.
  De therapie bestaat uit functionele krachttraining, conditietraining, stretchtechnieken en stabilisatietraining, aangepast aan de specifieke bewegingen en belastingen van uw sportkeuze. Op deze manier bereidt deze revalidatie het lichaam van de sporter voor op het hervatten van de sportspecifieke belastingen.
 • Cardiovasculaire revalidatie
  vb. na hartinfarct, bypasschirurgie, stentplaatsing, pacemaker, kunstklepoperatie, hartfalen, harttransplantatie, ...
  Cardiovasculaire revalidatie kan hartpatiënten niet genezen, maar biedt ze wel een betere levensprognose. Wie na een hartinfarct specifieke revalidatie volgt, wint na ongeveer een twintigtal sessies 20 tot 30% van zijn hartcapaciteit. 
  De therapie bestaat uit krachttraining en conditietraining met als doel zo snel mogelijk het functioneren te optimaliseren en de levenskwaliteit te verbeteren.
  Dit gebeurt steeds onder begeleiding en met monitoring van de belangrijkste parameters (hartslag, bloeddruk en saturatie). 

 • Revalidatie na orgaantransplantatie
  vb longen, lever, hart, ...
  De gevolgen van orgaanfalen en de weerslag van een transplantatie-operatie op het lichaam van de patiënt vragen een gericht aanpak op het gebied van ademhaling, spierkracht, mobiliteit, inspanningsvermogen functionaliteit. Een intensieve revalidatie is absoluut noodzakelijk om een optimaal functioneel resultaat te bekomen.
  Tijdens de eerste maanden na de transplantatie wordt voornamelijk individueel en progressief getraind op de reconditionering en het aanpassen van het inspanningsvermogen. In deze fase streven we tijdens de revalidatie vooral persoonlijke trainingswaarden na die vooraf met een inspanningsproef geëvalueerd worden.
  Na voldoende herstel van de conditie en fitheid kan men door verder zetting van de revalidatie de bekomen waarden blijven onderhouden.
  Een optimaal functioneel herstel na een orgaantransplantatie vraagt blijvend voldoende discipline en inzicht in een nieuwe levensstijl met regelmatig bewegen.

 • Gangrevalidatie en valpreventie
  Indien na evaluatie van verschillende factoren een verhoogd valrisico wordt vastgesteld, is het zinvol om een oefenprogramma op te stellen op maat van de patiënt, bestaande uit specifieke oefeningen ter verbetering van de lenigheid, de spierkracht en het evenwicht.