Manuele fasciatherapie

Manuele fasciatherapie is een combinatie van manuele therapie, bewegingstherapie en pedagogiek (bewustwording van lichaam en algemeen welzijn).

Fascia is de Latijnse benaming voor bindweefsel, hetgeen centraal staat in deze behandelvorm. De fascia omgeeft alle structuren van het lichaam: beenderen, gewrichten, spieren, bloedvaten, zenuwen en organen, waardoor deze structuren in onderlinge verbinding staan. Dit verklaart waarom een probleem in een bepaald deel van het lichaam secundair klachten op afstand met zich mee kan brengen.

De fascia heeft een geheugen en is continu in beweging. Blessures, aanhoudende stress of ziekte kunnen de beweging van de fascia veranderen en zelfs blokkeren. Deze blokkades veroorzaken mogelijks problemen in het functioneren van gewrichten, spieren, bloedvaten, zenuwen en organen. Dit kan leiden tot allerlei klachten en aandoeningen zoals bewegingsbeperkingen, overbelastingsletsels, spierpijn, hoofdpijn, stress, depressie, concentratiestoornissen, vermoeidheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid, veranderingen in de bloeddruk en bloeddrukvoorziening van organen, ...

Het belangrijkste doel van manuele fasciatherapie is lichamelijke spanningen opheffen en de natuurlijke beweging van de fascia herstellen. Deze therapie verhelpt niet alleen lokale klachten, maar probeert het lichaam weer in evenwicht te brengen. Het is een reflextherapie die zich richt op het vergroten van de draagkracht van het individu en het verhogen van het algemeen welzijn.